By Published On: 15 december 2014381 words1.9 min read

Delen via

Het GfK heeft vorige week een rapport uitgebracht over de trends in digitale media. Onder een panel van 1.007 personen, representatief voor 13.070.000 internetters 13+, is onderzocht welke digitale apparaten worden gebruikt en wat hiermee wordt gedaan.

Apparaten

Het meest opvallende dat in dit onderzoek naar voren kwam is dat het aantal bezitters van tablet en desktop computer gelijk lig, dit is 61%. Het aantal Nederlanders dat een tablet bezit is daarmee met 8 procentpunt gestegen ten opzichte van eind 2013. De tablet wordt nog op ongeveer dezelfde wijze gebruikt als vorig jaar: vooral voor internetten, e-mailen, spelletjes en social media. De smartphone wint aan populariteit, 76% van de Nederlanders bezit nu een smartphone. Hiervan is 28% in het bezit van een iPhone en 72% heeft een smartphone van een ander merk. De smartphone wordt vooral gebruikt om te bellen, sms-en, chatten, internetten, e-mailen, foto’s te maken en te bekijken en voor social media. Het gemiddeld aantal apps op de smartphone is 26, waarvan de belangrijkste app WhatsApp is. YouTube en Nu.nl zijn de meest voorkomende media-apps.

Social media

Het onderzoek was tevens gericht op het gebruik van social media onder Nederlandse internetgebruikers. Facebook is nog steeds verreweg het populairste social media platform. Facebook, Twitter en LinkedIn blijven qua aantal Nederlanders met een actief account stabiel. Wel is het aantal bezoeken aan Twitter afgenomen. Pinterest en Instagram winnen aan populariteit, het aantal lidmaatschappen is hier toegenomen. Instagram is vooral populair onder jongeren, onder deze doelgroep is teven Snapchat populair.

Mediaconsumptie

Steeds meer mensen lezen weleens een dagblad op hun smartphone en/of tablet, dit is in een jaar tijd gestegen met 4 procentpunt. De Telegraaf is de grootste app van alle dagbladen apps. Nu.nl is daarentegen het favoriete nieuwsmerk. s’Ochtends is de papieren krant nog altijd het medium om het nieuws te volgen, vanaf de middag gebeurt dit meer via digitale media. Ook het lezen van boeken en het kijken van televisieprogramma’s gebeurt steeds meer op de smartphone. Het GfK bevestigt met dit onderzoek een hoop zaken die we al langere tijd dachten terug te zien in de markt. De groei van de tablet en smartphone gaat onverminderd door en we hopen dan ook in 2015 voort te borduren op deze trend en dit door te vertalen in onze online campagnes. Bron: GfK Trends in Digitale Media, december 2014.

Delen via