By Published On: 17 januari 2012350 words1.8 min read

Delen via

Reclame Uitleg Service: Autotaalglas

In deze nieuwe rubriek, de Reclame Uitleg Service (RUS), gaan wij commercials uitleggen die volstrekt onbegrijpelijk zijn. De eerste in dit kader is Autotaalglas, door velen gezien als een filmpje voor CarGlass. Daar gaat het al mis. Omdat wij dat eigenlijk een beetje jammer en zielig vinden voor Autotaalglas gaan wij de commercial in deze nieuwe rubriek nader toelichten.

Eerst even de mediakant van deze zaak. Autotaalglas heeft in de EK-periode 23 spots uitgezonden van 40 seconden, hiermee hebben ze tenminste 80% van de Nederlandse bevolking bereikt. Gemiddeld is de commercial door deze groep 5 keer gezien. Bruto goed voor € 1.300.000,-, netto zal hiermee naar schatting € 500.000,- zijn gemoeid. Een prima performance in een korte periode dus. Maar goed, wat heb je daaraan als bijna niemand de commercial begrijpt! Gelukkig is er dan nu de RUS.

Autotaalglas – de commercial

Het gaat om twee agenten in burger die in een achtervolging op een auto met boeven belanden in een parkeergarage. Met pistool in de aanslag stappen ze uit en lopen richting de boeven. Althans, tot één van de agenten een sterretje in het voorruit van de dienstauto ontdekt. Hij gaat er onmiddellijk met gierende banden vandoor en laat zijn collega achter in de parkeergarage. Wij zien de diender aankomen bij een garage van Autotaalglas. Vervolgens rijdt hij terug in een Mini van Autotaalglas naar de parkeergarage waar hij zijn collega had achtergelaten. De voice-over laat ons weten dat het hier om een gratis leenauto gaat. Eindelijk, branding na 30 seconden. Maar goed, dit terzijde. Zijn collega die hij had achtergelaten, is inmiddels beroofd door de boeven die hem totaal ontredderd in zijn onderbroek hebben achtergelaten. ‘Autotaalglas laat je niet barsten’ vertrouwt de voice-over ons tenslotte toe. Nou, het verantwoordelijke reclamebureau heeft dat in onze optiek mooi wel gedaan.

Tot zover onze eerste RUS. Heb je tips inzake onbegrijpelijke communicatie, mail het ons en wij duiken er met ons ‘RUS-panel’ in. Rest ons nog te melden dat het oorspronkelijke idee van de RUS begin jaren ’80 door Johanna Koelman, Hans Jonkers en Hans van Dijk is bedacht op de zolder van Ogilvy & Mather.

Delen via