By Published On: 22 september 2014409 words2 min read

Delen via

Volgens een rapport van Ooyala is het kijken van video op mobiele devices met maar liefst 719% gegroeid tussen 2011 en 2013. Online video is één van de snelst groeiende mediavormen, zo niet de snelste.

Nu bijna alle content digitaal is terug te vinden groeit de behoefte aan on-demand kijken; steeds meer mensen willen dat de tv niet langer bepaalt wat er wanneer gekeken wordt, maar zelf de controle houden. De televisie wordt in toenemende mate ingeruild voor een mobiel device, onderzoekers verwachten dat tegen 2017 2 miljard mensen smartphones en tablets gebruiken om video content te consumeren. Dit creëert nieuwe mogelijkheden voor adverteerders, maar ook voor exploitanten.

YouTube is veruit het populairste video-platform, en sinds Facebook flink aan hun videomodel aan het sleutelen is geslagen hebben video’s daar een nog grotere impact. Dat maakt video advertising op Facebook steeds interessanter, gezien het bereik en de volumes op dat platform.

Video buiten de gebaande paden

Ook andere partijen spelen in op de trend, steeds meer exploitanten kiezen ervoor online video advertentieruimte aan te bieden. Zo is Spotify recent gestart met het vertonen van videoadvertenties aan de 30 miljoen gratis gebruikers. Voorheen kregen deze nog audio-advertenties te horen. Mobiele Spotify gebruikers kunnen nu de vraag krijgen of zij een korte video willen bekijken in ruil voor 30 minuten reclame vrij muziek luisteren, voor desktop kunnen adverteerders kiezen voor een video-takeover. De startpakketten zijn nu nog niet in alle landen beschikbaar maar zullen vanaf januari 2015 wel wereldwijd beschikbaar zijn.

Ook het tablettijdschrift Flipboard heeft er onlangs voor gekozen video advertenties te gaan plaatsen. Deze zullen niet automatisch afspelen, zoals video’s dat wel doen op Facebook, ook zal het geluid in eerste instantie standaard uit staan. Zowel Spotify als Flipboard hebben al verscheidene advertentiepartners aangetrokken. Flipboard start met onder meer Gucci, Lufthansa, Sony en Chrysler. De eerste adverteerders op Spotify zijn onder andere Coca-Cola, Ford, McDonald’s en NBC Universal Pictures.

SPOT rapporteerde een netto omzet van tien miljoen euro voor online video over de eerste zes maanden van dit jaar, maar de groei is er nog lang niet uit. Volgens Business Insider zal de omzet vanuit video advertising de komende jaren met 19,5% procent per jaar stijgen en bijna 5 miljard opleveren in 2016, in vergelijking tot 2,8 miljard in 2013. Dat zal alleen maar nieuwe deuren openen voor producenten, distributeurs en adverteerders, maar met name voor consumenten.

Meer weten over de mogelijkheden die online video biedt? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via 020-6160040, of per e-mail.

Delen via