Terug naar nieuwsoverzicht

Meer informatie?

Meer informatie? Neem contact met ons op via 020-6160040.

Of laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Olympische Spelen flinke stimulans livestreams

De Olympische Spelen (OS) zijn weer ten einde: 204 landen, 14.000+ atleten en 962 medailles. Nederland is op een mooie 13e plek in de mediallespiegel geëindigd, een plaats lager dan 4 jaar geleden maar met 20 medailles haalden ‘we’ er wel 4 méér dan de vorige Zomerspelen in Peking. Aangezien er steeds vaker en langer online video wordt gekeken is dit een mooi moment om eens te kijken in welke mate sportuitzendingen online worden geconsumeerd.

NOS.nl bereikte tijdens de OS 5 miljoen mensen, samen verantwoordelijk voor 56 miljoen pageviews. Het hoogtepunt was dinsdag 7 augustus, toen 1,2 miljoen mensen Epke Zonderland zijn gouden oefening zagen uitvoeren. Dat maakt die video gelijk het best bekeken filmpje ooit op NOS.nl. 

Europa kijkt online

Dan Duitsland. Daar worden de Olympische Spelen een ‘doorbraak van live televisiestreams’ genoemd. Een kwart van de Duitsers heeft de Spelen gevolgd op de computer of de smartphone. Net iets minder dan in Nederland, waar 30% vd bevolking NOS.nl bezocht. De Britten doen deze cijfers verbleken: bij de BBC deden ze per dag wat de NOS in de hele periode deed en bereikten ze online ze totaal 34 miljoen mensen. Dat komt neer op ongeveer de helft van de bevolking van Groot-Britannië.

De verschillen zijn nog best groot, en zijn waarschijnlijk te verklaren door de internet-/breedbandpenetratie en daarnaast heeft de BBC natuurlijk een sterkere focus op de Spelen gehad vanwege de geografische nabijheid. Toch is dit een teken aan de wand voor online tv in het algemeen, en sportevenementen in het bijzonder. Grote evenementen zijn al een paar jaar live via internet te volgen, en tegenwoordig streamt een programma als DWDD iedere uitzending vanaf de site. Een ontwikkeling die ongetwijfeld meer programma’s gaan volgen. Hierdoor ondervindt het klassieke tv kijken hevige concurrentie van web tv. Gebruikers willen geen broadcasting, maar zelf bepalen wat ze wanneer, waar en via welk apparaat kijken. Logisch dat steeds meer mensen ervoor kiezen hun tv-abonnement op te zeggen. Zelf hoef ik alleen nog maar mijn vriendin te overtuigen…