Terug naar nieuwsoverzicht

Meer informatie?

Meer informatie? Neem contact met ons op via 020-6160040.

Of laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Nederlandse jeugd voorop in social media, Kroes bezorgd

Van de Nederlandse kinderen tussen negen en zestien jaar heeft 80 procent een profiel op een sociaal netwerk, en daarmee gaat ons land aan kop in de EU. Gemiddeld is 59 procent van de Europese kinderen actief op een sociaal netwerk. Dit blijkt uit cijfers die eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) bekend heeft gemaakt. Die laten ook zien dat 26 procent van de kinderen met een sociaal netwerk een profiel heeft dat voor iedereen toegankelijk is en dus niet voldoende afgeschermd. 14 procent laat zelfs hun adres en telefoonnummer zien. Het delen van persoonlijke informatie lijkt voor kinderen heel gewoon, maar ouders spelen een belangrijke rol in de voorlichting.

Controle op mediagebruik

EU-commissaris Neelie Kroes heeft haar zorgen uitgesproken over de manier waarop kinderen omgaan met internet. Zo noemde ze de verschuiving van controleerbaar internetgebruik in de huiskamer naar individueel internetgebruik op de mobiele telefoon, waar nauwelijks zicht op is. De helft van de tieners zou nu online gaan in de eigen slaapkamer. Daarnaast kijken kinderen niet alleen content, maar creëren zij deze ook. Kroes wil dat de ICT-industrie producten ontwerpt om de risico’s te beperken.

Een voorbeeld daarvan is PEGI. Het Pan-European Game Information leeftijdsclassificatiesysteem is opgezet om Europese ouders te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de aankoop van computerspellen, een soort Kijkwijzer voor games dus. De EC is bezig een systeem te ontwikkelen waarbij kinderen op sociale netwerken hun profiel standaard alleen kunnen delen met vrienden.