Terug naar nieuwsoverzicht

Meer informatie?

Meer informatie? Neem contact met ons op via 020-6160040.

Of laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Harlem Shake verovert de wereld dankzij Nederland

Soms komt een hype volledig uit het niets. Zelf werd ik vorige week woensdag voor de eerste keer met het fenomeen geconfronteerd, en volgens mij was de rest van jullie niet heel veel eerder. We hebben het hier over de Harlem Shake, de nieuwste YouTube-trend. Inmiddels hebben alle zichzelf respecterende (nieuws-)media erover bericht en verschijnen er dagelijks tenminste 4.000 nieuwe filmpjes. Het is zelfs zo hard viraal gegaan dat YouTube er serieus aandacht aan besteedde. Extra opvallend is dat de explosieve groei buiten de V.S. vooral te danken is aan Nederland. Niet voor niks staat zaterdag dan ook de Haarlem Shake gepland.

Het concept is simpel maar briljant. Alle filmpjes maken gebruik van hetzelfde fragment uit het nummer Harlem Shake van Baauer, waardoor ze ongeveer 30 seconden duren. In een kamer is iemand te zien die, veelal met helm, losjes op de muziek staat te bewegen. Wanneer de beat invalt zit er een harde cut in het filmpje waarna de ruimte ineens vol mensen staan die op de muziek losgaan, of andere willekeurige repetitieve dingen doen. Kantoorruimtes, zwembaden, slaapkamers, winkels, loodsen, collegezalen; inmiddels is geen enkele locatie meer veilig.

Dit prachtige verschijnsel toont maar weer aan dat er niet zoiets bestaat als ‘een viral maken’. Het succes van een video valt niet te voorspellen, en soms is het gewoon een kwestie van door de juiste persoon op het juiste moment opgepikt te worden. In dit toplijstje, samengesteld door YouTube zelf, vind je meer pareltjes.