By Published On: 4 februari 2011321 words1.6 min read

Delen via

Is het einde van webmail nabij?

Op comScore verscheen onlangs een bericht met de volgende titel: ‘Is the Era of Webmail Over?‘. Interessant uitgangspunt en een uitstekende reden om verder te lezen. Hoewel het artikel focust op Zuidoost-Azië en Oceanië, kunnen we het makkelijk generaliseren vanwege de voortrekkersrol die dat deel van de wereld doorgaans heeft op technologisch gebied. Het is simpelweg een kwestie van tijd voordat we hier dezelfde trends gaan waarnemen.

Consumentengedrag verandert evenredig aan de evolutie van digitale communicatie, en web-based email begint na jarenlange groei nu af te nemen in gebruik. Over de hele wereld krijgen mensen meer mogelijkheden om met elkaar te communiceren, wat ten koste gaat van e-mailen. Zoals dat wel vaker gaat met digitale trends zijn jongeren hierin de voorlopers. In Maleisië bijvoorbeeld zijn er in alle leeftijdsgroepen meer unieke internetters dan een jaar eerder, maar jongeren laten de sterkste afname in emailgebruik zien.

Waar komt dit verval vandaan?

Om te beginnen zijn social media de boosdoeners. Er wordt binnen sociale netwerken vooral gecommuniceerd via krabbels, berichten, tweets etc., wat voor velen een substituut is voor email. Zo kende Maleisië, dat de grootste afname zag in tijd besteed aan on web-based email, tevens de sterkste toename in social networking minutes: maar liefst 114%. Verder gebruiken steeds meer mensen hun mobiel om te emailen en communiceren. Mobiele emailgebruik is zowel zakelijk als persoonlijk toegenomen, vooral vanwege het gemak onderweg of thuis op de bank. En laten we ook de opkomst van de iPad en andere tablets niet vergeten. Omdat communicatie hier meer en meer via apps geschied, tellen deze cijfers niet mee in web-based emailgebruik.

Naar zeggen van Microsoft zijn er nog ruim 5 miljoen Hotmail-gebruikers en ook Gmail zal niet snel het loodje leggen. Toch zijn bovenstaande cijfers meer dan een teken aan de wand, nu ook Facebook met een eigen mailsysteem komt. Wat denken jullie, is de term ‘email’ binnenkort inderdaad even gedateerd als ‘telex’?

Delen via