By Published On: 21 maart 2019489 words2.5 min read

Delen via

Wat is Instagram Checkout?

Met de nieuwe Checkout-functie biedt Instagram de mogelijkheid om producten die je in je tijdlijn ziet te kopen zonder Instagram te verlaten. Er wordt een Afrekenen-button toegevoegd onder producten, welke je naar een productpagina brengt. Hier kun je het product met haar specificaties bekijken en bijvoorbeeld, in het geval van kleding, je maat of kleur kiezen. Vervolgens kun je dit product afrekenen zonder dat je Instagram hoeft te verlaten. Verkopers gaan een fee betalen per verkocht artikel.

Kortom: Instagram Checkout is de nieuwe feature van Instagram, waarmee het platform verandert van een brandingplatform naar een branding- & shoppingplatform.

Kopen via Instagram Checkout

Bij je eerste aankoop voer je gegevens in als je naam, e-mailadres en natuurlijk je betaal- en adresgegevens. Deze data wordt na het voltooien van de bestelling opgeslagen (door Facebook!), zodat je de volgende keer weer gemakkelijk kunt betalen. Vervolgens track je je bestelling gewoon binnen de app.

De gevolgen van Instagram Checkout

Wat zijn de (mogelijke) gevolgen voor adverteerders van de verandering binnen Instagram?

We hebben ze voor je opgesomd:

Nieuwe targetingmogelijkheden voor adverteerders?
Nu de ‘check-out’ letterlijk ook binnen Instagram wordt volbracht, komt er meer data beschikbaar van de gebruikers. Data die gebruikt kan worden als voer voor nieuwe targeting-mogelijkheden op Facebook en Instagram. Gaat Facebook Google volgen met het toevoegen van In-Market audiences? Wordt het mogelijk om gebruikers uit te sluiten die afgelopen maand nieuwe sneakers hebben gekocht? We zijn erg benieuwd.

Influencers gebruiken voor directe sales
Wanneer Instagram Checkout gekoppeld kan worden aan je influencerprogramma, betekent dit dat de influencers jouw producten aan kunnen prijzen, welke de gebruiker vervolgens direct kan kopen met ‘Checkout’. Hiermee schieten je conversie-aantallen aannemelijk door het dak. Waar een influencer voorheen voornamelijk voor bereik zorgde, zou je deze nu kunnen gebruiken als saleskanaal. Een saleskanaal waarvan zelfs direct je ROI te berekenen is.

Loyaliteitsprogramma binnen 1 platform
Fans van je pagina kunnen heel gemakkelijk een product voorgeschoteld krijgen. Een nieuwe product-release kan zelfs organisch geplaatst worden, waardoor het ineens ook weer een stuk interessanter wordt om je volgersbase op te bouwen.

Gebruik van 1st party data wordt erg interessant
De combinatie van 1st party data en Instagram Checkout zorgt ervoor dat je klantdata kan gaan gebruiken binnen een netwerk waarin je producten heel gemakkelijk zichtbaar kan maken en kan verkopen. Ook retargeting wordt erg interessant, gezien het gemak om af te rekenen binnen Instagram enorm groot wordt.

Wanneer wordt Checkout gelanceerd?

Op dit moment wordt Checkout enkel getest door een aantal Amerikaanse merken. De officiele release in Nederland is nog niet bekend.

Het nieuws van de lancering van Checkout en de groeicijfers van afgelopen jaar geven in ieder geval aan dat Instagram een enorm relevant kanaal is. Zeker als we kijken naar de leeftijdsgroep waarin Instagram het hardste groeide (15-40), denken wij dat dat de Check-out feature een ontwikkeling is die perfect aansluit en super relevant kan worden.

Wij wachten (met heel veel enthousiasme) af.

Delen via