By Published On: 25 april 2019580 words3 min read

Delen via

IAB Europe heeft 17 april jl. een rapport gepubliceerd over de status van Digital Video. In dit rapport is 2018 onder de loep genomen en geeft ons wat interessante inzichten.

Het rapport Attitudes to Digital Video Advertising in 2018 benadrukt dat digital video inmiddels een integraal onderdeel is van de mediaplannen van marketeers. Dat digital video onderdeel een belangrijke motor is in de digital reclamemarkt zien we terug in de budgetten. Momenteel heeft dit  een waarde van 48 miljard euro in Europa.

Inzichten

  • Digitale video is een integraal onderdeel van multimediaplanning en voegt effectiviteit toe en efficiëntie (dalende kosten per contact) elementen voor lineaire tv-campagnes. Meer dan de helft van adverteerders is van mening dat gecombineerde tv- en videocampagnes een toenemend bereik vergroten.
  • Adverteerders gebruiken een meer verfijnd scala aan statistieken om de effectiviteit van media te beoordelen (naamsbekendheid, kosten per voltooide views, ontdubbeld bereik en frequentie, doelgroep- en merkveiligheidsverificatie).
  • Uitgevers omarmen videoformaten om tegemoet te komen aan de groeiende eisen van gebruikers en adverteerders, waardoor ze meer mediabudget aantrekken.
  • Het aandeel van digitale video dat wordt verhandeld via programmatic, neemt toe – ongeveer 90% gebruikt een Private Marketplace (programmatic & direct) en een kwart koopt 60% of meer via Open RTB.
  • Out-stream blijft toenemen, maar in-stream domineert nog steeds. Terwijl de investeringen voor out-stream blijven groeien, trekken in-stream en in-banner videoadvertenties nog steeds de grootste totale investeringen.
  • Daling in gebruik van TV content (commercial) voor Digital Video campagnes. Voorkeur gaat steeds meer uit naar originele content voor Digital. Verrassend genoeg gebruikt 20% nog steeds Offline content voor Online campagnes
  • De investeringen in digitale video-advertenties zullen in de nabije toekomst toenemen. Meer dan 90% van de respondenten verwacht een toename in de komende 12 maanden.

Deze inzichten laten zien dat Digital Video zich in toenemende mate mengt in de media mix in verschillende vormen en maten. Voor marketeers de belangrijke taak om video content optimaal te verdelen over de verschillende kanalen voor het beste campagne rendement.

Vandaag de dag

Digitale video begint steeds meer een prominente positie te krijgen in de media mix. Voor de meeste inkopers wordt digitale video een wezenlijk onderdeel van hun strategie. Meer dan de helft (52%) van de respondenten besteedt tussen 20-80% van hun totale digitale advertentiebudget op video.

De interesse van videoadvertenties, waaronder lineair en digitaal, groeit bij adverteerders. Bureaus proberen een balans te vinden tussen verschillende opties om het optimale rendement te behalen. De OTT-groei stagneert echter. Bijna twee derde (63%) van respondenten zeiden dat ze minder dan 20% van hun totale digitale investeringen aan OTT uitgeven.

Hieronder is te zien hoe de verdeling in 2018 was:

 

Bron: IAB-Europe-Attitudes-to-Digital-Video-Advertising-Report_FINAL-V2-April-2019

Cross screen/mediaal

Er is een toename opgetreden in het aantal adverteerders dat aangeeft dat hun video-campagnes zijn gepland als onderdeel van een bredere campagne op meerdere schermen. In 2018 gaf 41% van de adverteerders aan dat dit op meerdere schermen zou gebeuren, 60% van de campagnes gebeurde op deze manier. Dit is gestegen vanaf 27% in 2017, dus een stijging van 14% in 12 maanden. Het aantal adverteerders dat aangeeft dat er geen planning op meerdere schermen plaatsvindt, blijft stabiel met iets meer dan 30%. Deze resultaten geven aan dat degenen die al op de cross-mediaal-trein zitten aan het versnellen zijn, maar er nog steeds genoeg zijn die nog moeten instappen.

 

Bron: IAB-Europe-Attitudes-to-Digital-Video-Advertising-Report_FINAL-V2-April-2019

Ook stappen maken met Digital Video?

Wij helpen adverteerders met de zoektocht naar de optimale media mix. Daarnaast zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden. Wil je graag meer weten of vrijblijvend contact opnemen, dan horen we het graag!

Delen via