By Published On: 18 december 2014365 words1.8 min read

Delen via

Google licht mobielvriendelijke websites uit in de zoekresultaten

Sinds kort heeft Google geruisloos een nieuwe aanpassing in de zoekresultaten doorgevoerd; vanaf nu worden websites met een mobielvriendelijke vormgeving extra uitgelicht. Naast de omschrijving van de website is het label ‘Voor mobiel’ zichtbaar. Dankzij deze toevoeging kunnen gebruikers nu bewust een keuze maken om onnodig inzoomen, scrollen en irritatie te voorkomen. Websites die niet geoptimaliseerd zijn worden nu dus al gestraft op de zoekresultatenpagina. Dat is een duidelijke signaal naar webmasters, het is nu toch écht tijd voor een responsive website!

Mobile first

Google is al geruime tijd bezig om webmasters te motiveren hun website mobielvriendelijk te maken. Eén van de maatregelen die Google heeft ondernomen is het straffen van websites die foutmeldingen veroorzaakten voor mobiele gebruikers. Daarnaast is de toevoeging van de pagina ‘Mobiele bruikbaarheid’ aan de Google Webmaster Tools een goede indicator dat Google eist dat mobiel een belangrijk aandachtspunt van de website-eigenaar is. Deze zet is weer een stap in de richting van mobile first, een wereld waarin de draagbare apparaten een prioriteit hebben.

Bewust vermijden

Dankzij de toevoeging van het label kunnen gebruikers er nu bewust voor kiezen om een website te bezoeken óf vermijden. Waar deze het wellicht eerder voor lief nam dat een website niet geoptimaliseerd was, kan de gebruiker nu al voor het bezoek bepalen of hij of zij trek heeft in slechte mobiele ervaring. Kiest de gebruiker ervoor om de website te vermijden zal het aantal bezoeken via Google afnemen. En dat is voor praktische elke website een belangrijke toevoerweg. Het moet nog blijken of dit in de praktijk een serieuze bedreiging is voor websites die niet mobielvriendelijk zijn. Desondanks is het een duidelijk teken aan de wand dat Google steeds vaker website gaat straffen voor het verwaarlozen van hun mobiele optimalisatie.

Hoe kan ik mijn website mobielvriendelijke maken?

Er zijn verschillende factoren die een website mobielvriendelijk maken. Eén daarvan is een responsive, of adaptive, vormgeving van de website. Andere factoren zijn de laadsnelheid, het gebruik van verschillende soorten scripts en het gebruik van Flash. Mobile optimalisatie is een belangrijk onderdeel van de gehele zoekmachine-optimalisatie. De Media Maatschap verzorgt volledige zoekmachinemarketing trajecten, inclusief optimalisatie voor mobiel.

Delen via