By Published On: 16 januari 2012408 words2 min read

Delen via

Google Analytics is een laagdrempelige tool die het voor iedereen mogelijk maakt om een site door te meten en de data te analyseren. Het is een krachtige, gratis tool en door de vele opties inmiddels één van de meest gebruikte analytics tools. Het geven van gedetailleerde rapportages van het sitebezoek is natuurlijk de kern van Google Analytics, maar sinds kort zijn er enkele belangrijke functionaliteiten aan toegevoegd. Deze volgden op deupdates die gedurende 2011 al geleidelijk werden geïmplementeerd.

Mobile reports

Internetgebruik vindt steeds meer plaats vanaf mobiele toestellen zoals smartphones en tablets. Naarmate meer mensen je site bezoeken vanaf dergelijke toestellen wordt het steeds belangrijker om jouw site ook optimaal hiernaar in te richten voor deze bezoekers en te optimaliseren voor mobiel gebruik.

Uiteindelijk gaat het om het behalen van de doelstellingen, of dit nu sales betreft, downloads of het verkeer naar een specifiek onderdeel van de site. Hierbij kunnen Goals een helpende hand bieden. Er zijn 4 soorten Goals te onderscheiden: URL destination, Time on Site, Pages per Visit, Events. Laatstgenoemde laten je specifieke acties volgen die bezoekers op je site kunnen ondernemen, van het downloaden van een PDF tot het kijken van een filmpje. Ook kunnen hier benchmarks aan gekoppeld worden.

Slechte implementaties beïnvloeden datakwaliteit

Ongeveer gelijktijdig werden de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek dat Position² heeft uitgevoerd naar de implementatie van Google Analytics, middels een steekproef onder 134 websites. Hieruit is gebleken dat veel tijd wordt besteed aan het bladeren door data, terwijl deze veelal niet correct is. Dit terwijl er wel beslissingen worden genomen op basis van deze data. De afgelopen jaren heeft Position² een lijst opgesteld met standaad implementatiefouten die ze regelmatig tegen het lijf lopen bij klanten, welke ze in het onderzoek hebben toegepast.

  • 34% van de webmasters moet hun meetcodes updaten voor snellere pagina’s en nauwkeurigere metingen. In december 2009 kwam Google met een nieuwe meetcode, maar ruim een derde van de webmasters gebruikt nog de oude variant.
  • 21% heeft niet op iedere pagina meetcodes, meet dus niet alle pagina’s en daardoor geen navigatiegedrag. Hierdoor hebben ze geen inzicht in wat het bezoek doet op een deel van de website.
  • Iedere bezoeker heeft tijdens een bezoek interactie met de website, maar minder dan 6% meet deze interactie. De mogelijkheid om iets te downloaden, een chatfunctie of klikken op een knop moeten altijd worden doorgemeten, anders mis je waardevolle data.

De volledige resultaten en werkwijze zijn te vinden in het Google Analytics Implementation Survey.

Delen via