Delen via
Geen zoekopdrachten meer typen, maar spreken tegen de telefoon of computer? De ontwikkeling is daar! Steeds meer mensen maken gebruik van de “makkelijke” optie om informatie te vergaren met behulp van spraakgestuurd zoeken. Het mooie is, we krijgen nog reactie ook. Zal dit het volgende grote zoekmedium gaan worden?
Explosieve groei
Na de opkomst van Siri een aantal jaar geleden zijn er steeds spreekplatformen geïntroduceerd. Van Baidu tot Google, maar ook Amazon en Bing (Microsoft). Uit onderzoek van Google blijkt dat ongeveer 20% van alle zoekopdrachten in Amerika al spreekopdrachten zijn. In de toekomst zal dit nog meer gaan toenemen. Het inspreken van vragen in plaats van typen scheelt tijd. Gebruikers willen sneller en een specifieker antwoord op hun vraag. Door de toenemende accuraatheid van de verwerking van vragen wordt spraakgestuurd zoeken steeds gebruiksvriendelijker. Er is gemeten dat 25% van de zoekopdrachten via de Windows 10 taakbalk al uit gesproken opdrachten bestaat.
Nadelen
Een aantal jaar geleden was de herkenning van gestelde vragen nog gering. Echter, de accuraatheid van gesproken opdrachten verbetert snel. Google’s spraakplatform heeft deze weten te verbeteren tot boven de 90%. Een ander spraakplatform, Baidu, heeft zelfs 95% accuraatheid behaald.
Waarvoor wordt het spraakgestuurd zoeken allemaal gebruikt?
- Als persoonlijke assistent (bijvoorbeeld het maken van boodschappenlijsten en kalender).
- Voor de fun of als entertainment (bijvoorbeeld het luisteren van muziek en social media).
- Voor het zoeken van informatie (bijvoorbeeld zoeken op internet, reizen en nieuws).
- Voor lokale informatie (bijvoorbeeld restaurants, shops en lokale evenementen).
Inzetten van strategieën voor lokale zoekopdrachten
ComScore (onderzoeksbureau op het gebied van merknamen, consumentengedrag en publiek) verwacht dat in 2020 de helft van alle zoekopdrachten spraakgestuurd zal zijn. Voornamelijk om bijvoorbeeld weer, verkeer en lokale bedrijven (als restaurants en winkels) in de buurt te vinden. Voor marketeers is het nu al belangrijk rekening te gaan houden met deze ontwikkeling in hun marketingstrategie.
Spraakgestuurd zoeken versus zoekbalk
Spraakgestuurd zoeken brengt nog steeds problemen met zich mee. Bijvoorbeeld het niet begrijpen van iemands uitspraak of het niet goed verwerken van voor- en achternaam. Er zijn dus meerdere aspecten die verder ontwikkeld moeten worden voordat spraakgestuurd zoeken echt gaat concurreren met het zoeken via zoekmachines.
Ook Google is bezig met het ontwikkelen van zijn eigen persoonlijke thuis-assistent (Google Home). Toch is er een groot verschil met het zoeken via de zoekmachine Google. De manier waarop mensen formuleren tijdens spreken is anders dan bij het intypen van zoektermen. Vaak zijn zoektermen korter/beknopter. Bijvoorbeeld een gebruiker kan intypen “telefoonreparatie Amsterdam”, terwijl ze hun persoonlijke (spraak)assistent vertellen: “er zit een barst in het scherm van mijn telefoon”.
Naast deze persoonlijke assistent zijn er al diverse beschikbare spraakplatformen. Het bekende, spraakgestuurde Siri van Apple, Baidu en zelfs YouTube. Dit laatste werkt erg goed voor kinderen. Kinderen kunnen inspreken wat ze willen zien en komen zo op de desbetreffende pagina.
Nieuwe speler in deze markt
De ontwikkeling in deze markt gaat door. Een nieuwe speler in deze markt is Amazon met de introductie van Amazon Echo. Deze spraakgestuurde persoonlijke assistent maakt het zoeken een stuk makkelijker. Daarnaast kan dit apparaat gebruikt worden voor het terugluisteren van muziek, het maken van een to-do list en nog veel meer.
Uiteraard zullen wij deze ontwikkeling op de voet blijven volgen. Met deze explosieve trend zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat het beschikbaar is als een manier van adverteren. Hierdoor zal spraakgestuurd zoeken een belangrijk onderdeel worden in de marketing strategie van een bedrijf.
Bron: Search Engine Land & Google