By Published On: 9 augustus 2013304 words1.5 min read

Delen via

De week van Amazon en Jeff Bezos

Hier in Nederland maken we er misschien nog maar weinig gebruik van, ook door de beperkingen qua aanbod, maar wereldwijd is Amazon al jaren de grootste webshop. Groot geworden met boeken, maar deze week werd bekend dat de e-commerce gigant zijn horizon gaat verbreden. Te beginnen met Amazon Art, een marktplaats waar geïnteresseerden toegang hebben tot 40.000 kunstwerken van 150 galerieën en 4500 kunstenaars. Amazon claimt hiermee de grootste online kunstverzameling aan te bieden. Een aantal bekende galerieën hebben zich reeds aan het platform verbonden.

Kunst, mode en meer

Een dag later volgde het bericht dat Amazon flink gaat investeren in zijn mode-activiteiten. De grote modemerken staan echter nog niet te trappelen om zich aan te sluiten, maar CEO Jeff Bezos heeft aangegeven dat Amazon zich op termijn graag wil vestigen in de modemarkt. Diezelfde Bezos heeft maandag wereldkundig gemaakt dat hij op eigen titel de Washington Post heeft gekocht. Na boeken nu dus mode, kunst en ook nieuws. Zoals internetgoeroe Dave Winer al aangaf richting de Amazon-CEO:

I hope you can do for news what you did for online shopping.

Deze ontwikkelingen passen goed in de trend dat het digitale landschap meer en meer wordt gedomineerd door enkele grote spelers (Google, Apple, Yahoo!), maar voorlopig hoeven we hier geen grote veranderingen te verwachten. De geluiden dat Amazon naar Nederland komt zijn al een tijdje hoorbaar, maar www.amazon.nl verwijst nog steeds naar de site in het Verenigd Koninkrijk.

Het overnemen van lokale partners is een bewezen strategie, en soms de enige manier om een plek te veroveren in een bepaalde markt. Zo zullen er een hoop mensen zijn die niet weten dat Marktplaats eigendom is grote broer eBay. Of dit betekent dat Bol.com zich bedreigd moet voelen? Zo een vaart zal het niet lopen.

Delen via