By Published On: 23 februari 2021345 words1.7 min read

Delen via

Al bijna een jaar leven we met coronabeperkingen. Er worden voorzichtig versoepelingen aangekondigd en de eerste testevenementen zoals congressen en theatershows in een volle zaal worden gedaan. Allemaal hoopvolle ontwikkelingen, al ziet het ernaar uit dat het nog wel even duurt voordat dit weer voor iedereen toegankelijk is. De afgelopen weken is er een app immens populair geworden; Clubhouse. Deze app biedt de mogelijkheid om een live evenement naar je thuis te halen. Op dit moment kun je er alleen nog maar bij zijn door middel van een uitnodiging, wat de app alleen maar gewilder lijkt te maken net als bij een exclusief feestje.

Het is een audioapp waar je in zogeheten rooms met elkaar in gesprek kan. Deze kamer kun je gesloten houden met alleen genodigden of open zetten voor alle leden. In deze open kamers wordt dan door een host of verschillende hosts over een onderwerp gekletst. Weet je heel veel van snacks, feminisme, technologie of geschiedenis dan kun je je kennis in een virtuele kamer delen. Op het eerste gezicht (of gehoor) lijkt het dus erg op podcasts die op dit moment erg populair zijn. Het verschil tussen podcasts en Clubhouse is dat het gesprek alleen live te volgen is. Het wordt niet opgenomen en is dus niet op een later moment terug te luisteren. Daarnaast is het mogelijk om als luisteraar ook spreektijd te krijgen of gelegenheid om een vraag te stellen aan de host.

Met bijna 5 miljoen downloads afgelopen week is de app wereldwijd enorm populair onder iPhone gebruikers. Wanneer de app ook voor Android beschikbaar is, is nog niet bekend. Het zal ons niets verbazen als merken en adverteerders binnenkort ook op deze trend inspringen en hun eigen rooms gaan organiseren of een wekelijks format gaan sponsoren. De vraag is of deze audio app een blijvertje is. In tijden van de lockdown en avondklok snakken we nog meer naar het gevoel van een live event, en hier lijkt Clubhouse van te profiteren. De tijd zal het leren of de populariteit aanhoudt wanneer we weer meer de deur uit mogen.

Delen via