By Published On: 16 maart 2021339 words1.8 min read

Delen via

Woensdag mogen we weer stemmen voor de tweede kamer verkiezingen. Anders dan in de andere jaren, gaan de (meeste) partijen deze keer niet fysiek het land in om hun ideeën te verspreiden. De potentiële kiezers moeten dit jaar op een andere manier worden bereikt. De afgelopen weken kun je bijna geen krant openslaan of reclameblok kijken, zonder dat er een advertentie van een politieke partij voorbij komt. We hebben de bruto mediabestedingen van afgelopen weken uitgedraaid, om te kijken welke partijen de meeste media inzetten.

Vanaf week 5 komen de mediacampagnes op stoom en zien we dat er elke week een hoger mediabudget wordt ingezet door de partijen (bron; Nielsen 2021). Vooral in de laatste twee weken voor de verkiezingen lopen de bestedingen op. Vorige week is er totaal ruim €3 miljoen uitgegeven aan media door de partijen.

Als we de investeringen per mediumtype tegenover elkaar zetten, dan zien we dat verreweg het meeste budget op tv wordt besteed (79%) maar ook dagbladen (7,5%) en radio (7%) zijn populair. Als we alle bestedingen uitsplitsen per partij, dan zien we dat de VVD het meeste media inzet namelijk totaal ruim €1,8 miljoen, gevolgd door D66 €1,4 miljoen en CDA €1,3 miljoen.

We hebben de mediabestedingen ook vergeleken met laatste peiling (bron: Peil.nl, 14-03). Hierin hebben we de Top 10 partijen van deze peiling tegen de bruto mediabestedingen afgezet. Daarin zien we dat de VVD niet alleen qua bestedingen maar ook in de peilingen op de eerste plek staat. Opvallend is dat de PVV geen budget beschikbaar stelt voor reguliere media inkoop en wel de tweede partij is in de peilingen. Dit wil niet zeggen dat de partij helemaal niet in de media te zien is, lijsttrekker Wilders is weldegelijk in de media te zien bij radio- en tv debatten of in andere (actualiteiten)programma. Daarnaast wordt de inzet van social media in het onderzoek buiten beschouwing gelaten (Nielsen, 2021).

Pas als woensdagavond de stembussen zijn gesloten en alle stemmen zijn geteld, zien we of de partijen met het grootste mediabudget er ook met de meeste zetels vandoor gaan.

Delen via