By Published On: 28 februari 20191357 words7 min read

Delen via

Aan de slag met Display & Video 360

Een betere integratie tussen de systemen, de touwtjes meer in eigen handen hebben én betere campagneresultaten. Dit zijn de voornaamste redenen geweest voor de verschuiving van onze display- en video-inzetten naar Display & Video 360 (DV360) vorig jaar. DV360 maakt onderdeel uit van Google Marketing Platform en ging voorheen door het leven onder de naam DoubleClick Bid Manager; een demand-side-platform waarbij advertentieruimte programmatic ingekocht kon worden over verschillende exchanges om je doelgroep te bereiken. In dit artikel worden de mogelijkheden van DV360 verder toegelicht.

Wat is DV360?

Display & Video 360 fungeert als een geïntegreerde tool voor; het plannen van campagnes, ontwerpen van creaties, beheren van doelgroep data, het vinden en inkopen van inventory en het meten & optimaliseren van campagnes. Dit zorgt ervoor dat verschillende disciplines samenkomen om campagnes end-to-end uit te voeren. Binnen DV360 komen platformen als Bid Manager, Campaign Manager, Studio en Audience Center samen.

De verschillende onderdelen van DV360

Wat kan men met DV360?

Door het ingebouwde Audience Center verkrijgt men inzicht in de huidige doelgroep en kunnen nieuwe doelgroepen gemakkelijk en snel aangemaakt worden op basis van recent vergaarde data. Combineer dit met de toegang tot premium inventory om de juiste doelgroep te bereiken.

Door het verkrijgen van real time inzichten en data kan men sneller en intelligentere beslissingen nemen, waardoor men de campagnes beter kan optimaliseren, wat uiteindelijk leidt tot betere campagneresultaten.

Planning

Display & Video 360 maakt het mogelijk om alle grote exchanges te bereiken voor het uitleveren van de campagne. De reikwijdte gaat zelfs nog een stap verder door de toegang tot YouTube en Google Display Network inventory. Door de intrede van de zogeheten Marketplace binnen DV360 wordt het inkopen van inventory bij overige publishers, zoals De Persgroep en Sanoma, versneld. Waar men voorheen lang aan de lijn hing om telefonisch alles af te stemmen, kan men nu binnen de interface een doelgroep samenstellen op basis van o.a. leeftijd, geografie, advertentieformaat, device en categorie. Binnen Marketplace kan men dus op basis van een data driven benadering op zoek gaan naar publishers die voldoen aan de vastgestelde doelgroep bepaling. Wanneer de juiste publisher is gevonden kan hier gemakkelijk en snel online een deal mee worden gesloten.

Kortom, de keuze is reuze, aangezien deze deals gesloten kunnen worden voor Rich Media, standaard IAB, native en in-app formaten voor display. Dit kan overigens niet alleen voor display, maar ook voor video, Gmail ads en Audio.

Er zijn verschillende type deals die gesloten kunnen worden met de publishers:

 • Open exchange
  • Open markt waarbij je tegen honderden adverteerders opbiedt, zonder gegarandeerde uitlevering.
 • Programmatic direct deals
  • Private auction
   • Een aantal adverteerders bieden tegen elkaar op met een vooraf afgesproken minimale CPM prijs.
  • Preferred deals
   • Bij een preferred deal ben je de enige adverteerder. Er is een vaste CPM prijs afgesproken, maar volledige uitlevering is niet gegarandeerd.
  • Programmatic guaranteed
   • Bij programmatic guaranteed ben je de enige adverteerder tegen een vaste CPM prijs. Hier betreft het gereserveerde impressies, waardoor uitlevering gegarandeerd is. Groot voordeel bij dit type is dat je via DV360 je eigen audiences aan kan dragen, wat niet mogelijk, is bij de andere opties.
 • Traditioneel
  • Inkoop op basis van IO.

Per 3rd party data provider is het mogelijk om het type data te bekijken.

Audiences

Het geïntegreerde Audience Center in DV360 is een erg waardevolle toevoeging binnen het platform.

Door middel van Audience Center wordt het mogelijk om doelgroepen aan te maken, te beheren en te analyseren. Er kunnen doelgroepen aangemaakt worden op basis van campagne data of door het combineren van doelgroep data vanuit meerdere bronnen. Tevens is het mogelijk om een groter uniek bereik te creëren door frequency caps toe te passen op verschillende doelgroepen.

Op basis van eerder aangemaakte doelgroepen kan de samenstelling van deze doelgroep worden bekeken. Zo kan je onder andere zien welk geslacht, welke leeftijdscategorie en welk device de meeste conversies opleveren.

Er zijn verschillende mogelijkheden om nieuwe doelgroepen te creëren. Het is mogelijk om zowel first- en third party doelgroepen te combineren met Google data (Affinity en In-Market). Voor first party data geldt dat er op basis van activiteit binnen de campagne, op basis van interactie met het YouTube kanaal en op basis van verkregen klantgegeven doelgroepen aangemaakt kunnen worden.

Een mooie bijkomstigheid is de mogelijkheid om binnen dit onderdeel nieuwe doelgroepen aan te maken op basis van eerder verzamelde data. De interface toont aan welke affiniteit- en in market categorieën interessant kunnen zijn voor jouw product aan de hand van overlap tussen gebruikers en gelijkenissen-index. Niet alleen voor deze categorieën wordt die informatie getoond, ook voor third party data wordt deze informatie verkregen. Bij de third party data dient wel de kanttekening geplaatst te worden dat hier een minimale spend van €50.000 tegenover staat, de adverteerder voor minimaal 90 dagen aan data vergaard dient te hebben en minimaal 3 maanden actief moet zijn.

Targeting

Doordat Google zo’n grote speler is en het merendeel van de populatie gebruik maakt van Google, is er binnen Google veel informatie beschikbaar over de gebruikers. Zo weten zij personen goed te categoriseren wanneer bijvoorbeeld persoon ‘x’ vanochtend seizoenskaarten van Ajax heeft besteld, elke week de samenvattingen bekijkt, elke dag voetbalnieuws in de gaten houdt en op zoek is naar een tenue. Door het gebruik van DV360 kan deze persoon op verschillende manieren bereikt worden.

Google Affinity
Bereik personen op basis van zijn/haar specifieke interesses wanneer zij internet afstruinen, zoals iemand die veel voetbalnieuws leest. Er is keuze uit honderden categorieën en subcategorieën. Door middel van Custom Affinity kan hier nog een verdiepingsslag worden gemaakt door het toevoegen van de interesses en URL’s van de doelgroep.

Google In-Market
Bereik personen gebaseerd op een specifieke intentie om producten te kopen, bijvoorbeeld de aanschaf van een Toyota.

Het verschil tussen Affinity en In-Market.

Google Intent
Bereik personen gebaseerd op keywords, URL’s en apps die gerelateerd zijn aan jouw product of dienst.

De mogelijke opbouw van een custom intent targetingset.

Demografisch
Bereik personen gebaseerd op zijn/haar demografische gegevens, zoals geslacht, leeftijd en ouderlijke status.

Category
Door het toepassen van Category targeting wordt jouw advertentie weergegeven op basis van de content van webpagina’s.

Technology
Doelgroepen kunnen tevens bereikt worden aan de hand van Technology targeting. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in browsers, apparaat categorie, specifieke modellen en systeembesturing (Windows/iOS).

Geografisch
Wanneer je graag specifieke locaties wilt targeten, dan is de geografische targeting interessant voor jou. Hiermee kan je rondom bepaalde winkels en straten je advertentie vertonen (in een straal van 1, 5 of 10 km). Daarnaast is het mogelijk om geografische gebieden te targeten. De mogelijkheid is er om regio’s, provincies, steden, postcodes, luchthavens en universiteiten te targeten.

Nadelen

Ondanks alle mooie features dat DV360 te bieden heeft, zijn er uiteraard ook een aantal nadelen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om IP-adressen uit te sluiten, waardoor er impressies verloren gaan doordat de uitingen ook binnen jouw kantoorpand uitgeleverd worden. Tevens is het door de AVG-wetgeving niet mogelijk om YouTube/Trueview video’s op te volgen met display-uitingen. Helaas, aangezien dit een mooie toevoeging geweest zou zijn om richting aan een customer journey te geven, met name omdat video een steeds grotere rol gaat/lijkt te spelen in het advertisinglandschap en het aankoopproces.

Conclusie

Sinds de overstap naar DV360 eind vorig jaar, zien wij een positieve ontwikkeling wat betreft campagne resultaten. Er zijn erg veel mogelijkheden en richtingen om mooie campagnes op te zetten en richting aan te geven. Tevens heeft de overstap voor meer interne kwaliteitscontrole gezorgd, waardoor we ook sneller kunnen schakelen met klanten over de resultaten en optimalisaties doorvoeren.

Als cross mediaal mediabureau zijn wij bij DMM niet alleen in staat om de implementatie en consultancy rondom DV360 te verzorgen, maar kunnen wij ook andere on- en offline inzetten verzorgen, zoals Search, Radio, Print en TV. Via een geïntegreerd Data Studio dashboard rapporteren wij alle media inzetten in één overzicht.

Ben jij nieuwsgierig wat De Media Maatschap in combinatie met DV360 voor jouw campagne(s) zou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, zodat we samen mooie campagnes op kunnen zetten voor het realiseren van jouw doelstelling(en).

Delen via